Hirdetés

Szavazás

Ön szerint hol kaphat megfelelő szakmai tanácsokat is a megvásárolt festék mellé?

Lapozgató

Hirdetés

Legfrissebb hírek

 • PicA: művészet és lakberendezés

  PicA: művészet és lakberendezés

  A PicA egy kortárs fotókat és grafikákat értékesítő online galéria, amit nemcsak termékei és szolgáltatásának minősége, de hitvallása is kiemel a versenytársak közül.

 • JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  Elérhető a JUB Kft. 2015 évi termékkatalógusa, mely tartalmazza a gyártó Magyarországon forgalmazott termékeinek listáját, tulajdonságait és műszaki paramétereit.

 • SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

  Milyen színűre fessük otthonunkat?

 • Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  A ’90-es években számos vállalkozás alakult a festékkereskedelemre specializálódva. Ezek a vállalkozások mai napig meghatározzák a festék piac alakulását.

 • Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

 • Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

 • Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

 • Glett a lelke mindennek

  Glett a lelke mindennek

  Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

 • INGYENES kolor.hu magazin

  Most díjmentesen elküldjük Önnek a kolor.hu magazin következő számát.

SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

Milyen színűre fessük otthonunkat?

Akár el hisszük, akár nem, a színek igen komoly hatással vannak ránk. Kifejezhetik az érzéseinket, szimbolizálják az elképzeléseinket és a kultúránkat is reprezentálják. Otthonunkban még különösebb szerepet kapnak: a világos pasztellszínek nyugtatnak és pihentetnek, a sötét vagy az élénkebb színek energiával töltenek fel.

Már az ókorban észrevették, hogy a színek hatnak az emberre, némelyik színt mágikus hatásúnak vélték. A huszadik században a pszichológusok is elkezdtek foglalkozni a színválasztással, hiszen mindenki szeret és elutasít bizonyos színeket. A vonzódás-taszítás olyan, akár az álomszimbólumok, mindenkire más a jellemző. Míg az egyik ember a ragyogó kék vízben úszkálva lubickol a boldogságban, addig a másik halálfélelemmel szorong az alatta hullámzó fekete mélységben. A színek tehát sokat segítenek, hogy általuk mindenki kifejezhesse önmagát.

Színek és emberek

A színek osztályozása életkoronként változik: az élénkebb, aktívabb, ingerkereső életkorban a harsányabb, míg idősebb korban inkább a pasztellszínek tetszenek.

Fiatal egyedülálló férfi: merészebb, jövőt mutató formavilág a berendezésben, fekete, ezüst, szürke, kék színek.

Falfesték színek, falak színének hatása

Fiatal egyedülálló hölgy: még merészebb formavilág, feltűnő színek, zöld és sárga, esetleg fehér és piros.

Falfesték színek, falak színének hatása

Fiatal házasok egy- két gyermekkel: konzervatívabb formavilág a berendezésben; megnyugtatóbb, főleg pasztell színek, kék és zöld.

Középkorú emberek: ismét megjelennek a tarkább színek, az idősebbek gyakran a fiatalságukat keresik a színekben.

Idős emberek: visszafogott formavilág, diszkrét pasztellszínek, mint pl. púder, vanília, barna.

Az élménykereső, kíváncsi nők sajátos színhangulatot teremtenek a lakásukban, külön-külön minden helyiségnek, ami nem csupán lakberendezés, hanem az oda-vissza hatás tudatos megteremtése. Serkentő színt kaphat a dolgozószoba - falban, kerámiában, textilben -, hogy munkára ösztönözzön. Finom, lágy színű a csecsemő szobája, viszont a fürdő vízzöld és vízkék színekben pompázhat, és beállítódás kérdése, hogy a háló nyugalmas, esetleg csupa törtfehér tónust, vagy narancsot, pirosat kapjon, némi feketével.

Színek és tájak

Az érzelmi világunk kifejezése mellett az is fontos a lakberendezésben, hogy egyéniségünkhöz milyen tájegység stílusa illik a leginkább. A mediterrán vidékeken a napsütötte, meleg, pezsgő lakásbelső a divat, a latin népek a terrakotta árnyalatokat, a sárgát, a pompeji vöröst kedvelik, gyakran társítva a tenger kékjével, a homok színével és a vitorlák fehérjével. A mi éghajlatunkhoz is kiválóan illik ez a színösszeállítás. Az északi népek és az angolok a szürkeséget erős, tiszta színekkel kívánják ellensúlyozni, a merész színeket gyakran kombinálják egzotikus bútorokkal. Az erős színek szépen kiemelik a falra aggatott festmények kompozícióját, vagy a fal előtt elhelyezett bútorok, tárgyak alakját, és a sötét szín megfelelő megvilágítással éppúgy határtalanná tágítja a teret, mint a fehér.

forrás: kolor.hu magazin - 2015 tavasz

Hirdetés

Közösség

Hirdetés