Hirdetés

Szavazás

Ön szerint hol kaphat megfelelő szakmai tanácsokat is a megvásárolt festék mellé?

Lapozgató

Hirdetés

Legfrissebb hírek

 • PicA: művészet és lakberendezés

  PicA: művészet és lakberendezés

  A PicA egy kortárs fotókat és grafikákat értékesítő online galéria, amit nemcsak termékei és szolgáltatásának minősége, de hitvallása is kiemel a versenytársak közül.

 • JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  Elérhető a JUB Kft. 2015 évi termékkatalógusa, mely tartalmazza a gyártó Magyarországon forgalmazott termékeinek listáját, tulajdonságait és műszaki paramétereit.

 • SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

  Milyen színűre fessük otthonunkat?

 • Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  A ’90-es években számos vállalkozás alakult a festékkereskedelemre specializálódva. Ezek a vállalkozások mai napig meghatározzák a festék piac alakulását.

 • Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

 • Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

 • Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

 • Glett a lelke mindennek

  Glett a lelke mindennek

  Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

 • INGYENES kolor.hu magazin

  Most díjmentesen elküldjük Önnek a kolor.hu magazin következő számát.

Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

Vajon miért? Miben más a fehér szín, mint a többi?

Ha a természetben járunk, a napfény felülről érkezik és a Nap sugárzását az emberi szem fehér színűnek érzékeli (hacsak direkt nem néz bele valaki a Napba, és nem látja azt aranysárgának), és ezt a természetes érzést szeretnénk  - teljesen normális módon - az otthonainkba is bevinni. Különösen este, sötétedés után, amikor a mennyezetre szerelt csillárok sárgás fényét valamivel kompenzálni szeretné a szemünk, illetve azt várjuk, hogy a lámpák fénye egyenletesen terítse be a helyiséget, melyben tartózkodunk. A vakító fehérre festett plafon ekkor kap különös szerepet.

A fehér fizikája

Falfesték színek, plafon színeAzt, hogy egy felület a ráeső fény hány százalékát képes visszaverni, nagyban befolyásolja annak színe, felületének simasága és formája. A visszaverődés foka a felület típusától függően más és más: a hóval borított jég visszaverő képessége 85-90%, a sötét talajé és a növényzeté 20%, az óceánok vizeié 10 %. A szín a tárgyak felületéről a szemünkbe jutó fényinger. A színlátás a fényvisszaverődésen alapul. Különböző festékanyagok másként és másként verik vissza a fényt, a fehérnek a legnagyobb a fényvisszaverő képessége, a fekete pedig nem veri vissza, hanem elnyeli a fényt. A szín a mindennapjaink része: hangulatot teremt, érzelmet kelt, jelentése van. Egy hófehérre festett plafon azt az érzést kelti bennünk, mintha odakint lennénk a természetben: a lámpák fényét egyenletesen eloszlatva és visszaverve hasonló fényjátékot teremt, mintha a Nap sütne felettünk.

Az sem mindegy, mivel festünk, az sem, hogyan

Falfesték színek, plafon színeMa már a plafonok kifestése közel sem olyan nagy ügy, mint pár évtizeddel ezelőtt volt, amikor a meszelőből a festék fele az ember arcába csurgott. A minden festékboltban kapható, hosszú nyélre erősített teddy-hengerekkel sokkal egyszerűbb és sokkal kevésbé megerőltető a munka, így bárki maga is elvégezheti (persze azért így sem árt a padlót alaposan lefóliázni a munkakezdés előtt). Fontos azonban megjegyezni: ahhoz, hogy a mennyezet igazán szép legyen, a felületének tökéletesen simának kell lenni, ami alapos előkészítést, glettelést és csiszolást igényel. A festéket jó teherbírású, szilárd, tiszta és száraz alapra kell felhordani, általában két – három rétegben. A modern diszperziós mennyezetfestékek alapja műgyanta, ami nagy fedőképességű, gazdaságos és mosható. Vakolt felületre, gipsztartalmú felületekre és fűrészporos tapétára egyaránt használható. Ha a fentieket megfogadjuk, az eredmény garantáltan önmagáért beszél: mintha csak a Nap sütne felettünk, még ha a szobában ülünk is.

forrás: kolor.hu magazin - 2015 tavasz

Hirdetés

Közösség

Hirdetés