Hirdetés

Szavazás

Ön szerint hol kaphat megfelelő szakmai tanácsokat is a megvásárolt festék mellé?

Lapozgató

Hirdetés

Legfrissebb hírek

 • PicA: művészet és lakberendezés

  PicA: művészet és lakberendezés

  A PicA egy kortárs fotókat és grafikákat értékesítő online galéria, amit nemcsak termékei és szolgáltatásának minősége, de hitvallása is kiemel a versenytársak közül.

 • JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  Elérhető a JUB Kft. 2015 évi termékkatalógusa, mely tartalmazza a gyártó Magyarországon forgalmazott termékeinek listáját, tulajdonságait és műszaki paramétereit.

 • SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

  Milyen színűre fessük otthonunkat?

 • Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  A ’90-es években számos vállalkozás alakult a festékkereskedelemre specializálódva. Ezek a vállalkozások mai napig meghatározzák a festék piac alakulását.

 • Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

 • Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

 • Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

 • Glett a lelke mindennek

  Glett a lelke mindennek

  Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

 • INGYENES kolor.hu magazin

  Most díjmentesen elküldjük Önnek a kolor.hu magazin következő számát.

Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

Lehet így is, úgy is, a végeredmény azonban mindig a megfelelő festék és szerszámválasztáson múlik.

Tom éppen a kerítést festette és rettentően unta a munkát, mikor az egyik barátja, Ben jelent meg egy igen kívánatos almával a kezében. „Kitoltak veled, mi?” Tom műértő szemmel vizsgálta az utolsó ecsetvonásokat. „A meszelés nem munka. Nekem tetszik”- felelte. „A végén még bebeszélnéd nekem, hogy szívesen dolgozol.” – kontrázott Ben. „Mi az, hogy szívesen! Azt hiszed, mindennap meszelhetek kerítést?” Ez persze mindjárt más színben tüntette fel a dolgot. Ben egészen belemerült a munka szemlélésébe. Egyszer csak megszólalt: „Tom, hadd meszeljek egy kicsit.” Így lett a kerítésfestés Mark Twain híres gyerekregényének egyik legviccesebb motívuma, ahol aztán sorban álltak a barátok, hogy ők is festhessenek egy kicsit. Persze sokaknak a kerítés mázolása egyáltalán nem ilyen vidám dolog, inkább egy olyan kötelesség, amin jobb mihamarabb túllenni.

Kerítésfesték, kerítés festése, zománcfesték

Miből is állhat egy kerítés?

A kerítés újrafestését, karbantartását sokan azért tartják fárasztó munkának, mert egy kerítés igen sokféle anyagból állhat, úgy mint fém, fa, beton, műanyag, és ezeket mind-mind külön, és másféle anyaggal kell kezelni, más és más módon kell előkészíteni. A fémet rozsdamentesíteni kell, a fát gombamentesíteni, a beton gyakran ledobja a festéket, a műanyag pedig reped, öregszik és pereg. Mindezek helyrehozatalához „ezerféle” anyagra van szükség és rengeteg időre. Legalábbis idáig ez így volt. Ma már létezik olyan kerítésfesték, amely fémre és fára egyaránt alkalmazható, kopás és időjárási viszontagságok ellen is kiválóan véd.

Mivel fessünk és hogyan?

A mivel kérdésére talán egyszerűbb válaszolni. Akármelyik utat is válasszuk, vagyis az ahányféle festendő anyag, annyiféle festék, vagy a mindenre egyféle festék módszertanát, fontos, hogy kizárólag minőségi anyagokkal dolgozzunk. Egy nem jól fedő és terülő, vagy éppen nem időjárás- álló festék hamar megbosszulja magát. Fontos tudni, hogy melyik festék mire képes, védi-e pl. a fémet a rozsdásodás ellen, a fát a szú ellen. A hogyan kérdése már kicsit bonyolultabb, hiszen minden anyag más és más festési eljárást kíván. Akár fújni szeretnénk, akár ecsetelni, akár teddy- vagy moher hengerrel visszük fel a színt, érdemes a munka előtt szakember tanácsát kikérni, a festékboltok eladói mindig tudnak válaszolni a kérdésekre. Mint ahogy arra is, hogy mivel és milyen arányban érdemes a festékeket hígítani, mit tegyünk, ha egyéni színt szeretnénk kikeverni, milyen időjárási körülmények között érdemes a munkához nekifogni. Ha ezeket figyelembe vesszük, a kerítésfestés inkább szórakozás lesz, mint fárasztó munka, és a végeredmény is tökéletes lehet.

forrás: kolor.hu magazin - 2015 tavasz

Hirdetés

Közösség

Hirdetés