Hirdetés

Szavazás

Ön szerint hol kaphat megfelelő szakmai tanácsokat is a megvásárolt festék mellé?

Lapozgató

Hirdetés

Legfrissebb hírek

 • PicA: művészet és lakberendezés

  PicA: művészet és lakberendezés

  A PicA egy kortárs fotókat és grafikákat értékesítő online galéria, amit nemcsak termékei és szolgáltatásának minősége, de hitvallása is kiemel a versenytársak közül.

 • JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  Elérhető a JUB Kft. 2015 évi termékkatalógusa, mely tartalmazza a gyártó Magyarországon forgalmazott termékeinek listáját, tulajdonságait és műszaki paramétereit.

 • SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

  Milyen színűre fessük otthonunkat?

 • Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  A ’90-es években számos vállalkozás alakult a festékkereskedelemre specializálódva. Ezek a vállalkozások mai napig meghatározzák a festék piac alakulását.

 • Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

 • Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

 • Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

 • Glett a lelke mindennek

  Glett a lelke mindennek

  Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

 • INGYENES kolor.hu magazin

  Most díjmentesen elküldjük Önnek a kolor.hu magazin következő számát.

Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne a falat szivaccsal lesikálni, mint festőt hívni! De vajon létezik-e olyan festék, ami ezt kibírja?

A jó hír: igen. A latex szó, bár gumit jelent, a latex falfestékek valójában nem gumi, hanem olyan diszperziós festékek, amelyek ún. polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek, kis viszkozitásuk mellett nagy a pigment tartalmuk. Bevonatuk vékony és erős, rugalmas festékfilmet képez a strukturált felületeken. Ennek előnye, hogy sokkal többször átfesthető, mint a hagyományos diszperziós festék, különleges páraáteresztő képességét többszöri átfestés ellenére sem veszíti el. Kopásállósága kiemelkedő, létezik ezerszer, ötezerszer, tízezerszer, vagy akár huszonötezerszer lemosható változat is!

Mosható falfesték, falfestékek, dörzsálló falfesték

Hogyan tesztelik?

A mosási ciklust egyszerűnek tűnő géppel vizsgálják: a berendezés egy mosogatószivacshoz hasonló eszközt mozgat a festett felületen, mindaddig, amíg a festék el nem kezd kopni. Természetesen egy ilyen vizsgálatnak több összetevője van, de a hétköznapi értelemben vett falmosást nem ilyen ellenőrzött körülmények között végezzük, ezért a gyártók által megadott szám inkább tájékoztató jellegű. Azt láthatjuk belőle, hogy mennyire kopásálló, jó minőségű latex festékkel van dolgunk.

Hogyan alkalmazzuk?
A latex festék vízben oldható, bármely anyagra kézzel, ecsettel, hengerrel, vagy szórópisztollyal is könnyen felhordható. Sűrű állaga miatt könnyedén, csepegésmentesen lehet festeni, gyorsan száradó, jól fedő és igen ellenálló, sav- és lúgálló bevonatot biztosít a falon. A tartós és dörzsölés-, illetve mosásálló bevonat miatt főként nagy igénybevételű helyiségek falain előnyös.

Hol alkalmazzuk?

A latex falfestékeket legtöbbször anyagukban mintázott üvegszövet-, vlies-, és lábazattapéták festésére használják, de képzett szakember különleges hatású bevonatokat is képes vele kialakítani: belső díszítőelemek, mint pl. stukkók, rozetták, díszlécek bevonására is ezt használják. A polisztirolból készült elemek átvonására is ez a festék a legalkalmasabb, mert több rétegben alkalmazva sem tölti fel a mintázatok mélyedéseit. A modern díszítőfestésekhez is tökéletes, hiszen különféle adalékanyagokkal bekeverve különleges szín- és struktúrahatások is megvalósíthatók vele, feltéve, hogy használójának megvan az ehhez szükséges szakismerete és kézügyessége. A latex festékeket matt-, selyem-, és fényes változatban gyártják, a legtöbb gyártó terméke kiválóan színezhető. A mélyebb színezésű falak, mint pl. a királykék, vörös, vagy a harsányan élénk színek csak ezzel érhetőek el, különleges fényhatásai miatt damaszt és selyem hatású falfestések kialakítására is alkalmas. Bár a latex drágább a hagyományos diszperziós falfestéknél, a lényegesen szebb és hosszantartóbb felület miatt mégis sokszor megéri.

forrás: kolor.hu magazin - 2015 tavasz

Hirdetés

Közösség

Hirdetés