Hirdetés

Szavazás

Ön szerint hol kaphat megfelelő szakmai tanácsokat is a megvásárolt festék mellé?

Lapozgató

Hirdetés

Legfrissebb hírek

 • PicA: művészet és lakberendezés

  PicA: művészet és lakberendezés

  A PicA egy kortárs fotókat és grafikákat értékesítő online galéria, amit nemcsak termékei és szolgáltatásának minősége, de hitvallása is kiemel a versenytársak közül.

 • JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  JUB Kft. - Termék katalógus 2015

  Elérhető a JUB Kft. 2015 évi termékkatalógusa, mely tartalmazza a gyártó Magyarországon forgalmazott termékeinek listáját, tulajdonságait és műszaki paramétereit.

 • SZÍN-TAN - Milyen falfesték színt válasszunk?

  Milyen színűre fessük otthonunkat?

 • Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  Festéket a festékboltból! - Festékboltok a piac főszereplői

  A ’90-es években számos vállalkozás alakult a festékkereskedelemre specializálódva. Ezek a vállalkozások mai napig meghatározzák a festék piac alakulását.

 • Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Egy kis plafon-pszichológia. Falfesték, mennyezetfesték

  Manapság egyre divatosabb a különböző színűre festett, gyakran sötét árnyalatú, esetleg gipsz vagy polisztirol stukkókkal dekorált mennyezet. Ám ha megnézünk egy klasszikus enteriőrt, azt látjuk, hogy a plafon mindig és minden helyiségben sima és fehér.

 • Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés: munka, vagy szórakozás?

  Kerítésfestés. Kinek mi jut erről eszébe? Némelyeknek egy nehéz és untató munka, másoknak egy jó passzió és kikapcsolódás, és van, akinek Tom Sawyer, aki egy ügyes csellel passzolta át e számára lealacsonyítónak tartott feladatot a barátainak.

 • Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

  Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

 • Glett a lelke mindennek

  Glett a lelke mindennek

  Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

 • INGYENES kolor.hu magazin

  Most díjmentesen elküldjük Önnek a kolor.hu magazin következő számát.

Glett a lelke mindennek

Akár festünk, akár tapétázunk, az első lépés mindig a fal hibáinak, egyenetlenségeinek, repedéseinek kijavítása; magyarul glettelnünk kell.

Ettől a munkától sokan megrettennek, hiszen nagyfokú precizitást, ügyes kezet és némi szaktudást is igényel, bár közel sem annyira ördöngös, mint azt elsőre gondolnánk.

Kezdetül egy személyes történet. Pár évvel ezelőtt, mikor a jelenlegi lakásunkat megvásároltuk, büszkén álltam neki a szobák átszínezésének, helyenként tapétázásának. Persze előtte a falakat alaposan átgletteltem, biztos, ami biztos. Már csak azért is, mert a lakóparki ingatlant felépítő vállalkozó a gyorsaságra fogadott, de a minőségre tett. Így a határoló falak belső oldalait gipszrost lapokkal burkolta, melyek – a szakszerűtlen felhelyezés eredményeképp – idő előtt elkezdtek több irányban repedni. A glettelés megtette hatását: a kisszoba repedései eltűntek. Ám az idilli állapot csak pár hétig tartott és a fal a glett ellenére ismét pókhálóssá vált. A nappaliban már óvatosabb voltam, itt üvegszálas hálót alkalmaztam a hézagok eltüntetésére. Az eredmény tökéletes volt, de csak fél évig, amikor a repedések ismét előkerültek, pár centivel arrébb, mint eredetileg. A glettelés, a falak alapos előkészítése tehát igen fontos munka, lássuk, hol követhet el az ember hibát e folyamat során és hogyan kellene jól csinálni!

Fal glettelése, glettek, hibák

Tipikus hibák

A legnagyobb tévedés, amit az ember elkövethet, ha azt gondolja, hogy a fal hibáit, esetleges dilatációs hiányosságait a tapéta eltünteti. Sajnos nem. A hagyományos, papíralapú tapéták akár a falon is könnyen elszakadnak, a modern wlies (gyapjú alapú) tapéták ugyan nem, viszont a legkisebb falegyenetlenség is áttetszik rajtuk. A nagyobb épületszerkezeti egységeket dilatációs (mozgási) hézaggal kell ellátni, hogy a hőmozgások miatt ne repedjenek el. Gyakori hiba ezek mellőzése, mint ahogy a glettelés is könnyen lehet szakszerűtlen.

Fal glettelése, glettek, hibák

Hogyan csináljuk jól?

A falak glettelésénél a legfontosabb a jól kenhető alapanyag, aminek lágynak kell lennie, különben nehezen tapad a falra, lehetetlen vékonyan és jól elsimítani. Még a használatra kész, előre kevert gipszes gletteket is ajánlatos vízzel hígítva csomómentesre átdolgozni. Ezáltal az anyag lágyabb lesz és egy széles glettvassal nagy felületen besimítható. A glettelést így végezzük: először vízszintesen több sávban, majd keresztbe, laposan tartott nyeles glettvassal vagy simítólappal hordjuk fel az anyagot, így eleve egyenletes felület érhető el. Természetesen a simítólapra nem szabad túl sok glettanyagot rakni, a simítót pedig lapos szögben tartva, szinte csak a felületi egyenetlenségeket követve kell erős nyomás mellett mozgatni. Így a besimított felület ugyan foltosnak tűnhet, de csak azért, mert a glettanyag csak a mélyedéseket töltötte fel. A száradás után már csak a simításkor elkerülhetetlenül kialakult anyagfeleslegeket kell lecsiszolni, és a portalanítást követően már a falfestéké és a festőhengeré a főszerep. Ez azonban már egy következő történet.

forrás: kolor.hu magazin - 2015 tavasz

Hirdetés

Közösség

Hirdetés